Misja i cele

Naszym celem jest stworzenie forum wymiany poglądów, doświadczeń i wiedzy w zakresie opieki długoterminowej oraz prowadzenie działań na rzecz wdrożenia zmian w organizacji i finansowaniu pomocy osobom niesamodzielnym.

Poprzez:

1. Tworzenie i prowadzenie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej i ochrony zdrowia.
  2. Wspieranie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej i ochrony zdrowia w realizacji ich zadań i przedsięwzięć.
  3. Promowanie jednostek organizacyjnych pomocy społecznej, upowszechnianie wiedzy z zakresu pomocy społecznej i ochrony zdrowia w kraju i za granicą.
  4. Przedstawianie opinii, analiz i wniosków na temat funkcjonowania jednostek organizacyjnych pomocy społecznej i ochrony zdrowia w procesie tworzenia prawa.
  5. Współdziałanie z administracją rządową i jednostkami samorządu terytorialnego w kwestiach dotyczących pomocy społecznej i ochrony zdrowia.
  6. Nawiązywanie kontaktów i współpracy z innymi stowarzyszeniami i organizacjami pozarządowymi w kraju i za granicą.

Kreujemy środowisko aprobaty dla jak najwcześniejszego przyjęcia uregulowań, które pomogą stworzyć nowoczesny system pomocy osobom niesamodzielnym w Polsce.

Jako Ogólnopolskie Stowarzyszenie Organizatorów i Menadżerów Pomocy Społecznej i Ochrony Zdrowia realizujemy założone cele poprzez organizowanie konferencji dotyczących funkcjonowania i zmian w opiece długoterminowej, prowadzenie kampanii społecznych na rzecz realizacji potrzeb osób niesamodzielnych, monitorowanie i nagłaśnianie przypadków zaniedbań w opiece nad niesamodzielnymi w Polsce. Poprzez propagowanie treści i rozwiązań zawartych w „Zielonej Księdze”, a także organizowanie spotkań z organami państwa i samorządów działamy na rzecz realizacji zmian w opiece długoterminowej. Poprzez inicjowanie akcji nacisku społecznego oraz organizowanie sieci wpływów stymulujemy przyspieszenie działań na rzecz stworzenia systemy pomocy osobom niesamodzielnym